Monday, 8 July 2013

Asam Pedas Johor Pn. Rahimah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 1 Malaysia. 
Apakah makanan kegemaran anda?? or may be i should say lauk kegemaran anda?? Sebagai anak jati Johor yang lahir dan membesar di Johor (cuma kerja je merantau, i wish to kerja in Johor) of course la makanan kegemaran saya Asam Pedas. 

Asam pedas yang sedap for me must have the great balance between sour, spicy and salty. I love a good sour asam pedas. (nama pun asam pedas kan, of course la kena masam) My grandmother is a really good cook, so does my mother.. ( i guess it passed down), so recipe asam pedas ni is my mum's recipe thus i call it asam pedas Puan Rahimah..

Asam Pedas Pn Rahimah
Bahan-bahan : 
Minyak untuk menumis
*10 - 20 tangkai cili kering 
*5 biji bawang merah 
*2 - 3 ulas bawang putih 
*2 cm Halia
*3 cm Kunyit hidup 
Belacan 
1/2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu besar rempah kari ikan
*1/2 cawan air asam 
*1 - 1 1/2 cawan air 
Daun kesum
Garam
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk) 
Ikan kerapu, merah, siakap, kembung, parang, pari 
(up to u la, in my case, i use kerapu) 

Bahan bertanda * main agak-agak je.... air asam dan air pula depends on how sour and thick you want your asam pedas to be.



Ikan 3 keping udah.. makan berdua jer... 







Cara-cara : 
1.Blend cili kering, bawang merah,bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan.

2.Tumiskan bahan yang telah diblend tadi sampai garing. 

3.Masukkan biji ketumbar yang ditumbuk dan rempah kari.
Tumis sebentar lagi.(jangan terlalu lama kerana rempah    kari cepat hangit) 

5.Masukkn air asam,air,ikan, daun kesum dan garam. 

6.Setelah ikan masak, masukkn lada hitam yang ditumbuk.

7.In my case, saya masukkan tomato ceri di penghujungnya. Boleh juga masukkn bendi atau terung dan masak sedikit lagi sampai terung atau bendi masak.

8.Sedia untuk dihidangkan. 

Asam pedas ikan kerapu in the making.... 
I know may be ada yang pelik because of the addition of curry powder, tapi saya suke sebab when you eat it, it actually carries a mild taste of curry. I know there are thousand ways of making asam pedas. I'm not saying mine is the authentic one, but this is the way we've been doing it and my mum does it this way. So, kalau nak cuba, sila kan lah.. Sedap dimakan dengan nasi panas, and masa saya masak ni, saya hidangkan dengan taugeh goreng dengan tahu dan udang and telur dadar,udang goreng dan ulam-ulaman.. berpinggan2 tambah.. adoiiii!!! kena control makan ni... susahnye bile diri seorang yang kaki makan.. 

I hope you all try this recipe and kalau ada yang dah mencuba jangan lupa bagi feedback!! tqvm.. 

Asam Pedas Ikan Kerapu Pn Rahimah dah siap!!! yeah!!! 



No comments:

Post a Comment