Masterchef memang one of my favourite show.. I've been following Masterchef especially Masterchef Australia for the past seasons. And in this show, one of the challenge is to make the perfect onion ring, and one of the contestant's onion ring really make me wanna have a good crunchy, salty and tasty onion ring on the spot!! memang tak boleh nak tunggu-tunggu lagi dah. So ape lagi, dengan perasaan nak makan onion ring yang membuak-buak tu, saya pergi beli bawang bombay @ bawang kuning @ brown onion (sebab saya jarang pakai bawang ni, selalu pakai bawang merah) dan air soda. Yess!! Dapat semua bahan, balik rumah terus la start buat.. My cousin siap cakap u have to make this onion ring in 15 minutes just like the challenge in Masterchef. (and yes, my first batch of onion ring served in 15 minutes) So,here's the simple ingredient u'll need to make this perfect onion ring.
Onion Rings
Serves 2-3
Bahan-bahan:
2 biji bawang bombay
2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan air soda (mungkin lebih atau kurang bergantung pada kepekatan, kepekatan bancuhan sepatutnya seperti air gula atau madu)
1 cawan tepung gandum/tepung tempura (saya gunakan tepung gandum je)
Garam
Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1.Panaskan minyak untuk menggoreng.
2. Potong bawang bulat2, ketebalan sederhana.
3.Coat/dust/sadurkan bawang dengan 2 sudu tepung jagung dan tapiskan bawang untuk membuang excess flour
4.Bancuh 1 cawan tepung dengan 1 1/2 cawan air soda dan masukkn garam dan lada hitam.
5. Celupkan bawang2 tadi dengan bancuhan tepung dan air soda, dan goreng sehingga garing.
As always, berhati-hati dengan suhu minyak ketika menggoreng. From my experience, always start with a high heat then bila dah penuh kuali tu, baru kecikkan api dan biarkan dia terus masak. Sebab suhu minyak yang tinggi will straight away sear luaran makanan yang kita hendak goreng. Tu yang akan menjadikan makanan yang kita goreng rangup luarannya. Lepas tu, baru teruskan proses memasak dengan api sederhana. Cewaaaaahhhh!!! Ha, lagi 1, jangan lupa coat your onion with some flour, kalau tak bancuhan atau 'batter' tadi tak akan melekat dan bila goreng, dia akan terpisah dengan bawang.
coat sikit je mcm ni... |
Tadaaa.... dah siap... Ni la rupenye onion ring homemade saya. Saya makan onion ring ni as a supper bulan puasa sambil tengok tv. Onion rings ni juga boleh anda pelbagaikan dengan campuran spices or herbs such as oregano, thyme, serbuk cili, paprika for variety of taste. Yummm..yummmm... Ho Chak!! Till then, c u in the next entry.... Insyallah with more simple and quick recipes!!!
Dah macam rupa sotong pun ade |
No comments:
Post a Comment