Assalamualaikum...
Almost 2 weeks we're into Ramadhan, tak lama lagi nak raya dah.. Banyak nye nak buat persiapan raya kan? Untuk rumah, untuk diri sendiri, anak2... Honestly, my preparation pun x banyak buat lagi. Kuih raya memang selalnunya wajib buat sendiri walaupun x bnyk mana.. mungkin hujung minggu ni akan digunakan sepenuhnya untuk persiapan kuih raya, then the next week baru shopping beli barang-barang yang tak still belum dibeli.
Kali ni saya nak share resipi western. I'm actually not so into western food.. maklumlah tekak melayu.. memang nasi dan lauk-pauk jadi kegemaran. Tambah lagi kalau ada asam pedas ke, memang la berpinggan2 makan nasi. Tapi kadang-kadang tu nak juga tukar selera kan. So semalam berbuka dengan spaghetti carbonara resipi suka hati saya. Actually, ramai yang tanya what's d different between a carbonara and alfredo.For me i think carbonara actually contains egg, cheese and bacon, and alfredo pula sos base dia bechamel yang asasnye roux (roo) which is equal part butter and flour that cooked with milk until thicken. This is my take on spaghetti carbonara. Very simple recipe.
Spaghetti Carbonara
(2 person)
Spaghetti
1/2 biji bawang bombay (bawang kuning)
2 sausage (dipotong dadu, or boleh menggunakan beef bacon)
1 sudu besar olive oil
2 biji telur
2 -3 sudu besar heavy cream/cooking cream (boleh juga gunakan susu full cream)
1/4 cawan cheese Parmesan (boleh juga gunakan cheese keping dalam anggaran 2 keping)
Cara-cara :
1. Rebuskan spaghetti dalam air panas sehingga al dente
2.Sementara menunggu spaghetti masak, panaskan olive oil dan gorengkan sausage sehingga garing, angkat dan ketepikan.
3.Tumis bawang, dan masukkan sedikit garam dan lada hitam.
4. Dalam mangkuk yang lain, campurkan telur, cream dan cheese. Masukkan campuran tersebut ke dalam kuali yang ada bawang tadi dan masak sebentar.
5. Toskan spaghetti dan gaulkan di dalam sos tadi. Taburkan dengan sausage yang digoreng. Siap!!
Saya menggunakan cheese yang keping2 brand cheesedale dalam 3 keping, sebab malas nak beli cheese parmesan. So, kuah carbonara saya a bit thick than what it should be, but still taste good and creamy. Tapi better guna parmesan parut untuk mengurangkan rasa muak. Kalau nak kurangkan rasa creamy dia tu boleh juga gantikan cream dengan susu full cream. Masak ni ikut apa yang kita suke. Try to adjust according to our liking.So, orang-orang bujang boleh cuba resipi yang sangat simple ni.. Tapi kalau nak lagi simple boleh gunakan yang dalam tin. I personally tak berapa suka yang dalam tin sebab tak fresh and lagi gemar untuk experimen sendiri and masak ikut tekak sendiri. Besides, produk dalam tin ni x boleh mkn bnyk sangat.. tak elok!! hehehe.... till then, see you in my next entry.
Tadaaaaaaaaaaaaaaa......
No comments:
Post a Comment