Tuesday, 16 April 2013

Laksa Johor yang Marvelous!!!

Salam semua, apa macam hari-hari anda semua?? Adakah semakin baik dari hari semalam? atau hari anda telah manjadi semakin suram?? hehe... (saje je intro ngada-ngada) 

Hari Ahad malam Isnin lalu saya 'menyempatkan' diri untuk masak laksa Johor bukan sebab diri rasa nak makan, tapi sebab memenuhi permintaan/ order akak 1 office ni ha.. katanye saje2 e nk belanja kawan2 office mkn, tp x tau nk beli ape.. so dia decide suh saya masakkn laksa johor sebab kata dia suka laksa johor saya!! hehe... 

Alhamdulillah... ada yang suka dengan air tangan saya nih.. Actually,jarang sangat2 wat laksa johor ni coz it's tedious, lots of prep work to be done.. Rebus ikan, asingkan tulang, kopek udang, blend bawang, bawang putih, halia, serai n  lengkuas sume.. udang kering lagi... kerisik, dengan timun yg perlu dipotong bulat2....  phew!!! Dari lepas maghrib smpi almost midnight baru siap.. Traditionally laksa johor is made of Ikan Parang, tapi x kuasa la nak pilih tulang ikan parang.. silap2, x tido malam.. hehe... 

I shall share my way of making Laksa Johor : -

Laksa Johor 
Serves : 2-3 people

Ikan (saya guna ikan kembong)   5 - 6 ekor  (bergantung kalau nak lebih ikan)
Udang hidup                             200 gram (agak-agak la)
Bawang Merah                          10 biji (dikisar)
Bawang Putih                           5 ulas (dikisar)
Halia                                        6 cm (dikisar)
Lengkuas                                 6 cm (dikisar)
Serai                                        2 - 3 batang (dikisar)
Rempah kari                            2 paket kecil
Udang kering                           2 paket kecil (dikisar)
Asam keping                            2-3 keping
Santan (fresh)                         1 bungkus kecil 
Kerisik                                     ½ biji kelapa

Cara-cara :
1.Rebus ikan dan asingkan tulang dan isi (jangan buang air rebusan ikan dan tulang)
2.Tumis  bahan yang dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari, dan udang kering yang telah dikisar. Tumis sehingga rempah dan udang kering garing dan naik minyak.
3.Masukkan isi ikan, udang dan masak sebentar. Kemudian, masukkan air rebusan ikan, garam, asam keping dan biarkan sehingga mendidih.
4.Setelah mendidih, masukkan santan, dan kerisik dan biarkan sehingga mendidih lagi.
5.Rebus spaghetti dan hidangkan bersama kuah, timun, tauge, daun kesum, daun selasih dan limau and of course sambal belacan yang akan menyebabkan anda tambah berkali2.. hehe..      

Sambal belacan 
Cili merah            5-10 tangkai (dibelah 2 dan buang biji)
Cili padi               3-5 tangkai (bergantung kalau nak pedas boleh tambah) 
Belacan                secukupnya (dibakar)

Cara-cara : 
Originally memang la kalau tumbuk semua bahan ni baru terasa "kick" sambal belacan nih.. tapi memandangkan zaman dah moden, blend je pun boleh... :)


Kalau ibu saya wat laksa johor nih.. dia akan mayang timun sume halus2.. (potong bulat) sampai org confuse nih bawang ke timun gitu... Mostly pergi rumah sedara mara pn that's d way it was done.. So may b itu lah identiti laksa johor.

So, kawan-kawan office dapat la menikmati laksa johor nih.. thank you Pn. Azizah Alias  sebab belanja.. Semoga makin bnyk rezeki yang datang.. Amin.. 

Yummie.... 

Makan sampai tak hiraukan kamera

From left : K.Yah , K.Zah (yang belanja laksa)





No comments:

Post a Comment